Consulent Werk & Inkomen kan er ook niks aan doen!

Consulent Werk & Inkomen kan er ook niks aan doen!

Den Bosch – Je zult het maar meemaken als jurist die samen met zijn cliënte op bezoek gaat bij de manager Sociaal Domein van een kleine gemeente. De manager had al snel door dat het kennis niveau zeer hoog was en dat we het de betreffende consulente wel ontzettend moeilijk daarmee maakte.

Dat het niveau van de gemiddelde ambtenaar beneden niveau is weten we al heel lang. Het simpel kunnen uitleggen van slechts 6 wetsartikelen die gaan over inkomstenverrekening is al een hele toer. Een duidelijk antwoord krijgt eigenlijk niemand.

Maar van een consulente die € 70.000,- per jaar kost en een hogere economisch administratieve opleiding heeft gedaan mag je veel meer verwachten. Die persoon moet gewoon de Participatiewet kennen en hoe je simpele berekeningen uitlegt aan de uitkeringsgerechtigde.

De uiteindelijke boodschap die wij meekregen is, dat wij ons maar moesten aanpassen aan het niveau van de consulent en eigenlijk de gehele afdeling werk en inkomen.

Dit gaat ons te ver, ons dommer houden dan we zijn en dan verschuilt de manager zich ook nog achter het feit dat zij een kleine gemeente zijn. Oke, 11.000 inwoners met ca 300 uitkeringsgezinnen is inderdaad niet veel, in verhouding met een stad. Maar kom, hoe kan het zijn dat nogmaals op 6 simpele wetsartikelen, zo gigantisch veel fouten worden gemaakt. Juist bij een kleine gemeente zou er veel meer goed moeten gaan op dit gebied?

Minister Dekker wil extreem bezuinigen op de gesubsidieerde rechtsbijstand voor mensen met een laag inkomen. Mijn advies hierin zou zijn: zorg voor betere opleidingen van uw ambtenaren apparaat, zorg voor onafhankelijke hoorcommissies, bestaande uit advocaten en rechters. De gemeente jurist dient op de loonlijst te staan en niet ingehuurd voor een ZZP uren tarief, waarbij iedere euro telt.

Wordt vervolgt!

Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *